Säsongspremiären avklarad

Skrivet av: Johan
Den gångna helgen gjorde jag min första orienteringstävling för året. Det är alltid spännande att se hur väl man skött vinterträningen under det 6 månader långa tävlingsuppehållet. Visst kan man få en del feedback redan under vinterträningen när man kör tävlingslika träningar. Men det är ändå något annat när det är tävling på riktigt, då gör ju de flesta en maximal insats. Även om man inte deltar i någon stor tävling är det ju inte ovanligt med lite nervositet innan start. För mig är det viktigaste i säsongspremiären att inte stressa för att ta in en sekund här och en sekund där. I min säsongspremiär vill jag skaffa mig en bra känsla som start på säsongen, som gör att jag känner mig trygg på min fysiska och tekniska kapacitet. Ju fler tävlingar man springer dåligt på i rad desto mer stressad och osäker blir man ju naturligtvis på sig själv. Därför är det riktigt skönt att göra en stabil säsongsöppning.
Uppe till höger syns ett utsnitt av kartan som jag sprang på. För er som förstår kartan ser ni att det var en hel del kupering. Tävlingen gick i södra Stockholm intill en före detta soptipp. Första delen av banan gick i ”normal skog”, för att sista biten gå upp, ner och runt detta riktigt kuperade terrängparti, som ställer helt andra krav på dig som löpare. På den första delen var det ganska flack skog med mycket detaljer, för att sedan på andra delen bli tuff kupering, öppen mark och snabblöpt.

Det är just denna variation som jag gillar med orientering. Det finns ingen skog som ser ut som en annan, och det ställer helt olika krav på orienteraren, både fysiskt och tekniskt. Om du är sugen på att prova på orientering finns det under våren flera tillfällen. Är du helt nybörjare anordnar OK Linné en intensivkurs i orientering 15-17 april. Mer information om detta kan du läsa i Inbjudan på OK Linnés hemsida: http://www.oklinne.nu/documents/documents_open.php?id=2530

Har du tidigare provat på orientering finns två fina möjligheter att prova på orientering i Uppsala under våren. Helgen vecka 16 arrangeras orienteringstävling i Sävja, med mål vid Stordammens skola. Mer information om lördagens tävling finner du här: http://eventor.orientering.se/Events/Show/11212,
och information om söndagens tävling finner du här: http://eventor.orientering.se/Events/Show/12624.

Den sista möjligheten du har till orientering och samtidigt så en fin stund i Uppsalas sta dch natur är Hittaut.nu. Ett friskvårdsprojekt som startar i slutet av april ocj håller på till i höst. Mer information om det finns på hemsidan: http://www.hittaut.nu/uppsala/.

Till sist vill jag hoppas att ni alla ha en fortsatt trevlig vår. Det ser ut att bli soligt väder till helgen. Perfekt väder för träning! Jag ska spendera helgen med två tävlingar, god mat och ha det allmänt trevligt. Hoppas att ni alla också får en trevlig helg!

Kommentera gärna: