Ekebyloppet 10 km

Rebecka Olsson Rebecka Olsson

Skrivet av: Rebecka
Våren är på ingång och det är mindre är tre månader kvar till årets Ekebylopp.
Nu börjar det ljusna på kvällarna vilket gör att det känns lättare att ta sig ut i löparspåret efter jobbet eller skolan. Oavsett vilken målsättning du har med Ekebyloppet så börjar det bli dags att fundera på hur du ska lägga  upp din träning inför loppet. Kanske har du tränat på hela vintern och har en bra grund att stå på? Om inte är det ännu inte för sent att börja bygga upp löparmusklerna.
 
För mig är träning en självklarhet, jag har tränat löpning och orientering i hela mitt liv. Jag är dock väl medveten om att det inte är så för alla. Jag kommer fram till Ekebyloppet ge dig lite tips på vägen oavsett vilken målsättning du har. Kom ihåg att du gör detta för din egen skull och att det viktigaste är att ha kul på vägen, då blir det mycket lättare att nå ditt mål!
 
Mål att ta sig runt 10 km

Har du aldrig sprungit ett millopp tidigare eller knappt tränat löpning är det viktigt att du börjar på en nivå som passar dig. Börja med att bara ut och promenera i rask takt eller jogga i 30 minuter och se hur långt du kommer. Gör detta 2-3 dagar i veckan tills du känner att det går relativt lätt. Kombinera gärna med ben och bålstyrka. Efter någon vecka kan du förlänga passet med 10-15 minuter. Lägg in några korta intervaller, t.ex. 10 st intervaller med 30 sekunders löpning och 30 sekunders vila, alternativt spring 3 st lyktstolpar vila 3 st. Öka antalet repetitioner när du känner dig trygg med passet.
 
Det viktigaste nu är dock att komma igång och ut och springa någon gång i veckan oavsett om det blir 10 minuter eller 30 minuter.

Du har tränat på hela vintern och har som mål att springa på en viss tid
För dig är troligen träning redan rutin och du har sprungit några millopp tidigare. För dig gäller det att hålla i med den träningen du redan kör. Jag rekommenderar att du kör minst ett distanspass i veckan som är längre än 10 km, runt 15 km för att vänja kroppen vid att hålla på en längre tid och så kommer det kännas lättare när du sedan ska tävla en kortare sträcka.
 
Du behöver också få in ett intervallpass, gärna i grupp med andra för att få ut maximal effekt. Dessutom är det mycket roligare att träna tillsammans eftersom man kan peppa varandra. Kanske är ni ett gäng som ska köra Ekebyloppet?
 
Utöver detta är det bra att få in några styrkepass för ben och bål samt något lugnare löppass. Tränar du mycket löpning kan det dessutom vara bra att få in ett alternativt pass som t.ex. spinning, cykling eller crosstrainer, för att vila löparmusklerna och undvika skador.
 
Önskar du träningssällskap är ni välkomna att delta på OK Linnés träningar. Måndagar kör vi styrketräning och tisdagar intervallträning. Mer information hittar ni på www.oklinne.nu.

Senaste tipsen