Stärk jaget genom laget!

Skrivet av: Rebecka
För en dryg månad sedan skrev jag om ett läger vi i OK Linné var iväg på i Göteborg för att förbereda oss inför en utav årets största orienteringsstafetter, 10mila. I helgen är det dags och den sista veckan kommer fokus ligga på att få en bra känsla i kroppen. En annan viktig faktor är att skapa en go lagkänsla tillsammans med lagkompisarna. Att skapa en bra lagkänsla kan ta lång tid men går också att förbättra och stärka hela vägen fram tills den dagen då det verkligen gäller. Eftersom jag själv är mitt uppe i detta nu kommer veckans inlägg handla om just lagkänsla.
Varken orientering eller löpning är lagidrotter men det finns tävlingar då man ändå tävlar i lag och allas insatser är lika viktiga. Även till Ekebyloppet kan ni anmäla er i lag om fem personer, vilket jag verkligen rekommenderar, eftersom jag själv tycker att laget stärker jaget!

För att prestera bra i en lagsituation är det viktigt att ha en bra lagkänsla där man litar på varandra. Detta är något man kan bygga upp på flera olika sätt. Att få en riktigt bra lagkänsla tar tid eftersom det tar tid att lära känna varandra på ett djupare plan. Ett sätt är att träna tillsammans men ett annat bra sätt är att träffas även utan träning. Då handlar det endast om att lära känna varandra utan några prestationskrav. Att ta sig tid till sådana tillfällen kan vara lika viktigt som att träna tillsammans. Ibland kan det dock vara svårt att få tid till dessa tillfällen och då kan man istället använda sig av t.ex. en gemensam chattgrupp där man delar med sig av hur man mår och hur det går med träning med mera. Här kan man också dela roliga och inspirerade träningstips mm.

Har man en bra lagkänsla kommer det garanterat avspegla sig på ditt resultat. Troligen kommer du kämpa lite extra då du inte bara tävlar för dig själv. Dessutom kommer du kunna ge och få beröm av dina lagkamrater innan start och när du kommer i mål. Den dagen inte självförtroendet är på topp är det bra att ha en lagkamrat som pushar och hejar på, för även om du inte gör det bästa peronliga resultatet kommer du göra en insats för laget. Utan dig hade det inte blivit något lag. 
Veckans tips blir alltså:

1. Ragga ihop ett gäng på fem personer.
2. Anmäl ett lag till Ekebyloppet.
3. Ha kul tillsammans och bygg upp en bra lagkänsla.
4. Pusha varandra innan, under och efter Ekebyloppet, det kommer ge resultat!

Lycka till med lagkänslan, är ni nyfikna på hur det går för OK Linnés lagkänsla kan ni följa oss på instagram eller facebook!