Mindre än 1 månad kvar!

Skrivet av: Rebecka
När jag skrev det första inlägget här kändes det som en evighet tills det var dags för Ekebyloppet den 6 juni. När vi nu har kommit en bit in i maj är det helt plötsligt mindre än en månad kvar! Idag den 9 maj är det exakt 4 veckor kvar och det börjar bli dags att börja fundera på de sista förberedelserna inför loppet. 

I helgen sprang jag själv ett traillopp för första gången detta året. Efter flera helger med orienteringstävlingar kändes det skönt att bara springa och inte fokusera på någon annat. Samtidigt är det otroligt jobbigt mentalt eftersom det inte finns så mycket annat att tänka på än att just springa. Varje gång jag tävlar i ett löplopp sätter jag min mentala förmåga på prov. Ska man springa fort är det självklart viktigt att ha god fysik och kondition men den mentala styrkan är nog så viktig. 

Det finns många sätt att träna upp sin mentala förmåga och prestera på topp när det verkligen gäller och pressa sig till det yttersta. Tidigare har jag tipsat om att träna längre pass både i tid och distans än vad ni ska tävla i. Förhoppningsvis har ni lyckats få till ett sådant pass i veckan de senaste månaderna. När det nu närmar sig är det bra att fortsätta med det tills det är 1-2 veckor kvar då ni kan dra ner lite på träningen. 

I helgen fick jag själv känna på hur det är att inte orka riktigt hela vägen. Loppet var på 10 km och efter 5 km började jag känna att jag hade gått ut i lite för hårt tempo. Jag gav dock inte upp utan kämpade på och fick lite ny energi i slutet av loppet och sprang ändå i mål på en tid som jag kunde vara nöjd med. Så här i efterhand inser jag att det kanske är de där lite längre passen som har saknats i min träning de senaste veckorna. Även om jag har en god grund att stå på var det framförallt min vinnarskalle som inte gav upp efter halva loppet. Den gjorde att jag kämpade mig i mål även om hela kroppen skrek stopp. Denna mentala förmåga att pressa mig när jag är riktigt trött har jag tränat på kontinuerligt i många år och även på de senaste veckornas intervallpass. Denna vecka tänkte jag därför tipsa om två intervallpass som både tränar den fysiska kapaciteten men även den mentala. Båda intervallpassen har en relativt lång total löptid vilket gör att ni inte kan ligga på max av er kapacitet för att orka hela vägen. Här gäller det att hitta sin så kallade mjölksyratröskel och hitta ett tempo där ni ligger precis under att få mjölksyra. När ni kommer till de sista intervallerna kommer benen vara riktigt trötta och det är då ni bygger upp er mentala styrka.

Intervallpass nr 1: 4 minutare
Löpning i 4 minuter med 2 minuters vila. 5-7 repetitioner (20-28 minuter aktiv löptid)
Svårigheten med detta pass är att gå ut i ett tempo som man orkar hålla genom hela passet, tanken är att man ska komma lika långt på alla intervaller. Hela tiden ska man ligga precis under gränsen då man får mjölksyra.

Intervallpass nr 2: Pyramid
Löpning i 1 min, vila 1 min,
löpning 2 min, vila 1 min,
löpning 3 min, vila 1,5 min,
löpning 4 min, vila 2 min,
löpning 5 min, vila 2,5 min,
löpning 4 min, vila 2 min,
löpning 3 min, vila 1,5 min,
löpning 2 min, vila 1 min,
löpning 1 min
(25 minuter aktiv löptid)

Detta är ett pass som är mentalt jobbigt fram tills man har passerat toppen. Efter den långa 5 minutaren känns det oftast lättare. Då får man dock inte slappna av utan tanken är att desto kortare tid man springer desto fortare ska det gå. Den sista 1 minutaren ska alltså motsvara spurten och här är det okej att få mjölksyra så länge man tar sig igenom hela 1 minutaren, 1 minut är lång tid när man har fått mjölksyra.
Kör hårt i löparspåret :)