Ekebyloppetbloggen

Här kan du följa vår projektledare Anders väg att hålla sig i form samt få en inbick i hur det går med förberedelserna inför tävlingsdagen. Spännande läsning! 

Snart är det dags. Ingen idé att träna mer nu utan vila är nog det bästa att göra. Ska du springa milen eller challenge så börja att dricka lite mer än vanligt. Väderprognosen säger klart svalare än den senaste tiden men fortsatt varmt och skönt och det tackar vi löpare inte nej till. Är du inte anmäld så passa på idag, sista dagen, annars direktanmälan på plats. De tröjor vi har kvar kommer finnas till försäljning på plats. Välkomna!

Läs hela inlägget »

Bara dagar kvar till årets försommarfest. Prognosen lovar fortsatt högtryck, ett perfekt löparväder för den som har tillräckligt med vätska i kroppen. Vi kommer att ladda upp med vätska och ett tips är att börja fylla på redan dagen innan. Det är torra och snabba banor så rekordtider är att vänta. Välkomna

Läs hela inlägget »

Nu börjar det närma sig juni, våren har slagit till med grönt och solsken och vi jobbar med att få till en väldigt fin tävlingsdag. Nu kan skolan läggas lite åt sidan, för att ägna fullt fokus åt att jobba med Ekebyloppet - för det är en utmaning att hinna med både och!

Dagarna innan loppet kommer vi hämta nummerlappar, packa deltagarpåsar, skriva ut skyltar, se till att fördela funktionärer rätt och att vi inte glömt några viktiga detaljer. Ganska många bollar att jonglera med, men kul har vi!

Vi har roliga nyheter för i år i form av kundvagnsrace och nya sponsorer. Vi har också spännande matalternativ på arenan och hoppas att alla deltagare ska få en fin nationaldag i gröngräset utanför Ekeby bruk.

Tveka inte att höra av er eller tipsa om vi har missat något eller om ni har någon bra idé. Vi tar gladeligen emot feedback!

Läs hela inlägget »

Veckorna flyger förbi, och idag är det mindre än en månad kvar till loppet. Skorna fortsätter att nöta i spåret, och resultaten skapar motivation för att springa ännu snabbare, ännu längre. Under mitt första träningspass sprang jag 3,7 km på 26 minuter, och senast 6 km på 34 minuter. Målet jag har satt upp inför loppet är att klara av milen på mindre än en timme, så nu handlar träningen om att behålla hastigheten samtidigt som distansen ökar.

Den bristande motivationen som jag möttes av i början av min träning har nu snarare blivit en ilska som uppstår när Runkeeper inte visar några nya rekord efter träningspasset. Målet med träningen är inte längre att ta sig igenom passet, utan att prestera så bra som möjligt, och framförallt lite bättre än förra gången. Varje gång.

Två månader har sprungit förbi, men idag kan jag se tillbaka på den tiden och känna mig nöjd. Samtidigt känner jag mig laddad inför ännu en tidig morgon i spåret, med start halv sju. Ses vi där?

Tiden må springa iväg, men det gör jag också.

/Marcus

Läs hela inlägget »
Etiketter: tid morgon nöta

Veckorna har rullat på i hög fart, men träningen har fortsatt. Det som en gång tog emot har idag blivit rutin, och förberedelserna inför loppet är på god väg.

Ett av de problem som jag har sprungit på i min träning är ett problem som jag tror att många känner igen – hur pusslar man ihop vardagen? När det regnar tentor, gruppuppgifter och deadlines finns risken att träningen blir bortglömd. Det är alltför lätt att hamna i fällan då man ser träningen som en kostnad, något som tar tid från en redan hektisk vardag. Under de senaste veckorna har jag dock lärt mig att se träningen som en inkomstkälla, något som genererar energi och koncentration som jag kan spendera på mina övriga uppgifter.

Det absolut första jag gör när jag planerar min vecka är att blockera tid för sex stycken träningspass, varefter jag fyller i resten av min vecka runt omkring dessa träningspass. Om du tänker dig att du har en glasburk som du ska fylla med sten och sand blir det enklast om du först lägger ner stenarna, och sen häller ner sanden runt omkring dessa. På samma sätt blir det mycket enklare att hinna med träningen om du först blockerar tid för den, och sen fyller i resten av veckan runt omkring!

Nu är det bara sju veckor kvar till loppet, men under sju veckor hinner man med många kilometrar. Passa på att vila upp er under påsken, men glöm inte bort att varva tiden med handen i godispåsen och tiden med fötterna i löpspåret!

/Marcus & Joel

Läs hela inlägget »

Vad gör man egentligen som projektledare för ett löplopp?

Johanna och jag, Hedwig, läser båda till civilingenjörer och jobbar ideellt med Ekebyloppet vid sidan om. Ett bra komplement när motivationen tryter för skolarbete eller när man vill ha en paus och ägna tid åt något annat. Vårt arbete består av allt ifrån att kontakta markägare, se till banan, hitta huvudansvariga funktionärer för olika områden, jobba med marknadsföring till att lägga budget och beställa t-shirts. En varierad blandning av arbetsuppgifter!

Nu i mars fokuserar vi på att få klart viktiga detaljer som gör att vi är redo inför loppet. Många gånger dyker små oklarheter upp som behöver gås igenom eller utredas. Ekebyloppet är ett samarrangemang mellan OK Linné, Friskis & Svettis samt Ekeby Hälsocenter vilket gör att vi har en god dialog sinsemellan för att uppnå ett bra samarbete och det viktigaste av allt – en minnesvärd löpardag i juni. Vi har gjort allt ifrån att räkna vårt t-shirtförråd och planera arenans innehåll till att ta bilder på banan och styra med anmälan.

Vad driver oss? Båda två älskar löpning i skogen och att få sprida den glädjen som det ger tycker vi är väldigt motiverande och roligt. Att arbeta strukturerat med ett projekt är bra erfarenhet och när man själv vill uppnå ett gott resultat för att få nöjda deltagare gör man gärna lite extra. Samtidigt är det viktigt för oss att hitta bra samarbete och duktiga funktionärer som avlastar och bidrar till ett bra arrangemang. Samtidigt är vi tävlingsmänniskor som gärna letar nya utmaningar, vilket ledde oss fram till Ekebyloppet. Vår förhoppning är att vi alla kommer att njuta av en naturskön löpardag tillsammans!

Läs hela inlägget »

06.00, larmet från igår kväll börjar tjuta - det är dags att vakna. Bara fem minuter till, hinner jag knappt tänka innan Marcus står och bankar på min dörr, det är lönlöst, han kommer aldrig att ge sig förrän jag har stigit upp och öppnat dörren. En snabb frukost, på med träningskläderna och raka vägen ut i spåret. Det tar emot, men målet hägrar i horisonten och det finns ingen chans att jag ger upp nu.

Motivation, kanske en av de viktigaste hörnstenarna när det kommer till träning i alla dess former. Drivkraften som får dig att sträva efter dina mål, anledning  till varför du sliter ute i spåret eller på gymmet eller den lilla rösten som övertalar dig att inte ta ännu en till sovmorgon. Motivation kommer i många olika former och är olika för alla, men den är alltid lika viktig för att komma igång med resan mot ditt mål!

Men vad är det som motiverar just dig, är det utmaningen i att hela tiden bli bättre, känslan när man pressar sig själv till det yttersta, eller kanske vill du bara vara bättre än alla din vänner. Det kan vara bra att veta vad som driver dig framåt, det kan hjälpa dig att hitta extra motivation under tunga perioder och få dig på rätt spår igen! 

Så hitta din motivation, hitta drivet och släpp aldrig taget. Oavsett om det är belöningen i sig att se din personliga utveckling, att vara bäst i världen, eller som i mitt fall, en yttre motivation i form av Marcus, som bankar på min dörr varje morgon.

Kämpa på och ge inte upp, så ses vi om ytterligare några kilometer!
Marcus & Joel

Läs hela inlägget »

Vi är två 23-åringar från Uppsalatrakten som har antagit utmaningen Ekebyloppet. Ingen av oss har sedan tidigare någon erfarenhet av löpning, och tänkte därför erbjuda er en chans att följa med oss i vår träning till loppet. Vi tänker springa det 10 km långa spåret, men våra tips funkar lika bra för 5 km.


Det första steget vi tog var att gå till Löplabbet, för att köpa ett par riktigt bra skor. Vi har båda sprungit i dåliga skor tidigare, och kände att det var värt att investera i något ordentligt inför loppet. I efterhand tycker vi båda att det var ett bra beslut, då vi känner skillnad gentemot våra tidigare skor varje gång vi är ute i löpspåret.

För att förbereda oss inför loppet kommer vi att följa träningsprogrammet C25K (couch to 5 km). Sök på C25K om du är nyfiken på vad det innebär! Det är perfekt för oss nybörjare, men om du springer sedan tidigare passar det nog bättre med något mer utmanande.

Under de kommande veckorna kommer vi att fortsätta löpträna enligt C25K, och främst fokusera på att skapa en rutin för träningen. Det är alltid bra att ha någon man tränar tillsammans med, för att trigga och motivera varandra!

Vi ses om ett par kilometer!
Marcus och Joel

Läs hela inlägget »

Hedwig och Johanna, det är vi som är projektledare för Ekebyloppet 2017. En utmaning för oss som vi ser fram emot att bita tänderna i under våren, mellan all träning och plugg.

På Ekebyloppetbloggen kommer ni nu få höra hur det går med arrangemanget. Oavsett hur noga vi planerar allting kommer vi säkert ha panik sista veckan. 

Planeringen inför 6:e juni har börjat och vi håller på att fördela ut ansvarsroller till olika personer och skapa dropbox-dokument. Våren lyser med sin frånvaro och det har kommit mer snö här i Uppsala, men jag hoppas att barmarken snart kommer fram. 

Nu ska ni få lära känna mig och Hedwig lite. 
10 snabba:

Hedwig: 
Vatten/sportsdryck
Shorts/kompressionstights
Blåbär/lingon
Musik/fågelkvitter
Löpband/rullskidor
Intervaller/långpass
Solsken/regn
Kladdkaka/smulpaj
Kuperat/platt
Müsli/gröt
 

Johanna: 
Vatten/sportsdryck
Shorts/kompressionstights
Blåbär/lingon
Musik/fågelkvitter
Löpband/rullskidor
Intervaller/långpass
Solsken/regn
Kladdkaka/smulpaj
Kuperat/platt
Müsli/gröt


Ha det fint i snön så hörs vi!
Kram
Johanna
 

Läs hela inlägget »

Med sex veckor kvar till årets upplaga av Ekebyloppet undrar i alla fall jag ibland hur bra jag skött träningen än så länge. Är detta något man lätt kan känna av i sin träning? Att man har tagit ett stort steg och blivit bättre? Kanske kan du få en känsla för din utveckling, men det är ju lättare att veta om man verkligen blivit bättre om man har ett tidigare mätbart resultat att jämföra sig emot. Jag brukar därför använda mig av en eller olika testbanor där jag skriver upp min tid varje gång jag löper banan. Då blir det väldigt enkelt att jämföra sig mot tidigare gånger man har löpt banan. Det är möjligt att själva känslan när du tränar är väldigt tung och du tror att du blivit sämre. För att sedan när du löper testbanan se att du kanske bara lärt dig att pressa dig hårdare och blivit mycket bättre.

Hur väljer man då ut sin testbana? Det är bra om testbanan är relevant för det du tränar emot. Ska du springa ett platt millopp bör ju testbanan också vara platt och på asfalt.
Det är även bra om du har en testbana som går att springa i full fart även om det är snö eller mörkt. För att springa i snö är ju inte alls lika snabbt som att springa när det är barmark.
Testbanan bör om det är möjligt vara ungefär lika lång som det lopp du tränar för. Då vet du att du klarar av att hålla ett visst tempo en viss sträcka. Springer du en testbana på 3 kilometer och ska tävla på 10 kilometer är det ju självklart att du klarar av att hålla ett högre tempo när du bara springer 3 kilometer. Ska du springa ett lopp som är väldigt långt (exempelvis marathon) kan det vara väldigt tufft att ha en testbana som är lika lång. Då räcker det kanske om testbanan är 20-30 kilometer.

Hur ofta bör man då springa en testbana? Det här är ju väldigt individuellt. Vissa vill kanske springa en testbana varje vecka. Men risken då är att skillnad från vecka till vecka blir väldigt liten. Samtidigt kan det efter en hårdare träningsvecka bli så att du springer saktare på testbana för att du tränar hårdare. Så mina tips är att se till att du är lika pigg varje gång du kör testbanan. Vill du att det ska vara ett test på hur bra du är bör du vara fullt utvilad.
Sedan kan det vara lagom att köra testbanan ungefär 4-12 gånger varje år. Jag skulle inte köra oftare, men det är möjligt att det blir färre gånger.

Ett bra test är ju annars att man springer samma lopp varje år (om banan är densamma) och jämför sin tid där. Om du tränar inför ett speciellt lopp är det också möjligt att du har just banan för det loppet som testbana. Samtidigt kan du då lära dig banan, för att veta när underlag skiftar och när det blir backar.

Hoppas att er vårträning går bra!

Läs hela inlägget »
Etiketter: ekebyloppet testbana

Våra projektledare

Anders är 49 år och årets projektledare för Ekebyloppet. Han älskar all sorts träning (men mest orientering och skidor) och jobbar som projektledare på Vasakronan.
Anders åker Vasaloppet under 5 timmar, springer milen på 36 minuter och tar medalj på veteran-SM i orientering när han inte arrangerar tävlingar, sitter i OK Linnés styrelse eller arbetar ideellt som sportchef i OK Linné.
Familjen består utav fru, tre barn och en hund.
 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Alla inlägg

Länkar

Etiketter